Przysmaki dla kota

Przysmaki dla kota – jak zrobić je w domu? Czy można je kupić? I jak zdobyć 5% rabatu na świąteczne zakupy dla naszych zwierzaków?

Tego wszystkiego dowiecie się z tego artykułu – czytajcie do końca 🙂

Opiekunowie kotów, którzy zrezygnowali ze stosowania granulatu jako podstawy diety swoich podopiecznych często kontynuują jego podawanie w charakterze wypełnienia zabawek interaktywnych lub jako nagrody za dobre zachowanie. Z łatwością możemy jednak zastąpić je aromatycznymi smaczkami z suszonego mięsa, które możemy zrobić przy nie wielkim nakładzie pracy w domu lub po prostu kupić w sklepach zoologicznych

Wybierając gotowe produkty pamiętajmy, by było to w 100% suszone mięso, bez żadnych wypełniaczy. Na potrzeby tego artykułu dwa przykłady takich smaczków otrzymałam ze sklepu Kocimiętka.

Pierwszy to przysmak firmy MeatLove, czyli 100% suszonego mięsa jelenia w formie drobnych kostek:

024.jpg

I drugi, wieprzowe kąski firmy Wiejska Zagroda, czyli 100% suszonych żołądków wieprzowych w formie miękkich smaczków:

025.jpg

Trzeci rodzaj, czyli domowej roboty suszone smaczki, wykonam sama.

Do przygotowania takich przekąsek w domowych warunkach nie musimy używać żadnych dodatkowych akcesoriów, poza standardowym wyposażeniem każdej kuchni. Jeśli koty dostają takie przekąski często, np codziennie – pamiętajmy, by traktować przysmaki jako część diety. Jeśli żywimy koty barfem – możemy po prostu uwzględnić w przepisie mięso zużyte do produkcji smakołyków. Ja mam zamiar używać ich jako wypełnienie tablicy interaktywnej by zapewnić kotom zajęcie i jako nagrody za pożądane zachowania. Jako że smaczków koty będą jadły sporo, przygotuję je z niewielkiej części mięsa, na jakie obliczyłam mieszankę barf – będzie to łopatka wieprzowa i serca gęsie.

Smaczki lepiej się suszą i są trwalsze, jeśli użyjemy do ich produkcji chudego mięsa. Dlatego z łopatki i serc odcinamy i odkładamy mięso z tłuszczem, które zużyjemy do mieszanki barf, a chudsze fragmenty kroimy w niewielkie cząstki.

Powstałe kąski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie powinny się dotykać, ale mogą być ułożone dosyć ciasno, mięso w procesie suszenia i tak się skurczy.

002.jpg

Po włożeniu mięsa do piekarnika ustawiamy temperaturę na 30-40C i uchylamy drzwiczki, blokując je np drewnianą łyżką:

 

Pozostawiamy smaczki na 6 godzin.

010.jpg

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a mięso pozostawiamy w uchylonym piekarniku do następnego dnia. Następnego dnia ponownie suszymy je w 30-40C przy uchylonych drzwiach przez kolejne 6 godzin.

016.jpg

Tak wysuszone mięso przechowujemy w pojemniku wyłożonym papierem. Powinno być zdatne do spożycia nawet przez kilka tygodni.

033.jpg

032.jpg

 

Temat kocich przysmaków już wyczerpałam, ale mam dla Was 5% rabatu na świąteczne zakupy w sklepie Kocimiętka 🙂

Jest to sklep, w którym znajdziecie nie tylko kocie smakołyki, ale również suplementy diety barf, dobrej jakości mokre karmy, żwirki i akcesoria do pielęgnacji zwierząt. Aby skorzystać z rabatu, po skomponowaniu zamówienia wystarczy wpisać kod „lovelorien”. Rabat jest aktywny dla 50 pierwszych osób składających zamówienie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s